Tips

Allmäna Tips

Om du vill ha koll på vad du stoppar i dig kan du kolla på http://kostbevakningen.se.
Det är ett gratis hjälpmedel där du ser hur mycket Energi, Fett, Protein, Kolhydrater, Alkohol och Fibrer dina matvaror innehåller.

Träning
All träning är bättre än ingen träning, om det så bara vore att ta trappan i stället för hissen, att stiga av en busshållplats innan den du skulle gått av och gå sista biten, att "cykla" i luften i soffan när man ser på tv, att ställa sig på tå om och om igen när man borstar tänderna för att träna vaderna.
Glöm inte att man ibland måste "bara slappa" för att återhämta sig, men har man tränat smått eller stort under dagen så kan man göra det med gott samvete.
Mat
Om man har slut på idéer om vad man får äta och inte som har ett lågt kolhydratinnehåll så brukar jag tänka så här: Vad får jag inte äta? och sedan gör jag en variant av det.
Tex:
1. Spagetti och köttfärssås... då gör jag vitkålspasta i stället för spagetti.
 2. En macka... då gör jag en macka utan macka.. alltså en tallrik med diverse pålägg.
3. Lax och ris... då gör jag blomkålsris i stället för ris.


Ps. Många som pratar om LCHF eller annan lågkolhydratkost frågar ofta, blir det inte tråkigt att äta samma typ av mat hela tiden, tex grädde, ägg, kött, smör, bacon, grönsaker osv?
Men då frågar jag, var det inte likadant med min tidigare kost också, med makaroner, mackor eller ris var och var annan dag? Ds.


Spartips

Köp matvaror på extrapris och planera kommande veckas matsedel utifrån det du köpt billigt.
Framförallt kött och grönsaker går att spara mycket pengar på. Handla för kuponger som butiker skickar ut i reklamblad.

Bunkra upp kött innan sommaren kommer och frys in eftersom kött är dyrare under sommaren.
När du ska tina all kött som du bunkrat upp i frysen är smarta att tina den i kylskåpet istället för att låta den ligga framme eller tina den i mikron.
Kylskåpet drar nämligen nytta av kylan, som gör att den inte behöver arbeta lika hårt för att kyla.

Släng inte mat, laga antingen mindre portioner eller ät rester. Överbliven kyckling kan tex bli en god kycklingsoppa eller gryta dagen därpå. Gör matlådor!

Köp det som respektive butik har billigt just där och köp andra saker som andra butiker har billigt där. Tex Willys kanske har det billigaste hushållsartiklarna, medans Citygross har billigast grönsaker och Lidl har billigast kött.

Storhandla
Att åka till en billigare storhandel är billigare än att sporadiskt handla i den närliggande livsmedelsbutiken.

Handla aldrig hungrig,
 då slinker det ner massor med onödiga saker i korgen.
Det blir väldigt stor skillnad på varorna i korgen beroende på om du handlar när du är mätt eller när du är hungrig. Det finns undersökningar inom ämnet som visar på att 70% av varorna vi lägger i korgen när vi handlar hungriga är varor som vi inte tänkt att handla från början.

Försök att alltid koka med locket på,
 det sparar du mycket energi på jämfört med om du skulle koka utan lock. Maten tar även mycket kortare tid att tillaga, som potatis för exempel som tar nästan halva tiden att tillaga om du använder lock.
När ni ska laga mat i ugnen så kan ni passa på att kombinera det med bakningen. Att värma upp ugnen kostar nämligen lika mycket som att ha den på i en halvtimma.
Öppna inte ugnsluckan i onödan, då försvinner ca 25% av värmen och det gör att det tar längre tid att tillaga och det går därmed mer ström.

Ta med din miniräknare till butiken.
Speciellt om du är på en tajt budget. Genom att använda din miniräknare vid varje inköp kommer det att bidra till att du håller dig inom din budget. Du kommer också att undvika att köpa produkter som du inte behöver eftersom du vet att du inte kommer att ha råd med dem.

Använd tygpåsar i stället för plastpåsar, även om det är småsummor man sparar så blir det mycket i längden.
Plastkassarna brukar vanligtvis bli använda som soppåsar. Men sådana finns det faktiskt att köpa på willy´s för 3,95 kr / 25 stycken (med handtag).

Baka själv.
Det är kanske inte alla som orkar baka själva. Men om du tycker att det är kul att baka så kan du göra dig själv en tjänst och spara mycket pengar genom att storbaka bröd 2 ggr per månad.
Ingredienserna kostar i genomsnitt 10-30% av vad varan kostar att köpa i affären.
Är ni en stor familj så kan ni spara upp till 3500 kronor per år bara genom att baka själva.
Ett tips är att göra det till en familjeangelägenhet att att baka. Det blir roligare, socialare och ni gör något gemensamt samtidigt som ni sparar pengar.

Undvik färdiglagad mat.
 Priset på färdiglagad mat är oftast mellan 30-100% dyrare jämfört med om du hade tillagat den själv. Dessutom är färdiglagad mat mycket onyttigare och inte alls miljövänligt.

Gör en matbudget.
Spara alla kvitton under en månads tid och gå igenom och skriv en lista över alla dina inköp. Då är det lätt att se vart pengarna har gått. Om du för exempel tycker att du börjat äta lite väl mycket kakor och bullar den senaste tiden så är det väldigt enkelt att se det direkt i listan. Vilka utgifter är nödvändiga och vilka kan du dra ner på?

Köp frysta grönsaker.
Frysta grönsaker kostar i genomsnitt mycket mindre än färska grönsaker. Men det betyder inte att dem är mindre näringsrika, tvärtom så skördas dem när de är som mest näringsrika. Nu erbjuds dessutom allt fler ekologiska grönsaker i djupfryst skick.






3 kommentarer:

  1. Om du vill ha frysta grönsaker så "fräsha" som möjligt så kan man pochera dem. Det betyder att man kokar upp vatten, sen lägger man ned grönsakerna för ett kort dopp, kanske 30 sekunder.

    Sedan lyfter man snabbt upp dem och spolar dem i iskallt vatten.

    Nu är de så nära FÄRSKA grönsaker som möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, tack så mycket för tipset, det skall testas. För det mesta brukar jag i vanliga fall koka, steka eller woka grönsaker som varit frysta.

      Radera
  2. Hej igen

    Jag tror att jag senast skrev att det heter "pochera" grönsakerna. Men det är fel. Det heter "blancera"

    Pochera är att sjuda något utan att det kokar

    SvaraRadera