måndag 22 april 2013

Kokosmjölk

Kokosmjölk är hett just nu och används särskilt i asiatisk mat ungefär på samma sätt som vi i Sverige använder grädde.

Man kan få tag på den lite varstans numera. Asiatiska mataffärer är ett säkert kort, men det finns även på asiatiska hyllan i vanliga svenska mataffärer. Det finns numera oftast både lättare och fetare varianter. De fetare har rikare kokossmak än de lättare som innehåller mer vatten. Köper man kokosmjölk på burk brukar den fetare kokosgrädden samlas överst och den tunnare kokosmjölken under.
 
Kokosgrädde (coconut cream) är i princip samma produkt som kokosmjölk, men fetare, sötare och tjockare i konsistensen, mer kokos och mindre vatten med andra ord. Kokosgrädde används t.ex. i många drinkar.
 
Gör din egen koksmjölk:
 
Egen kokosmjölk kan man göra genom att hälla 6-7 dl kokhett vatten över 200g koksflingor, låta stå en timme och sedan köra i mixer och sedan sila.
 
Ger ca 4 dl kokosmjölk som går bra att använda till matlagning eller dricka som det är och även ha till frukostflingorna eller till gröten.
 
Om inte hela burken går åt håller sig mjölken upp till 5 dagar i kylskåp om man häller över det i en annan burk med lock. Kvarvarande kokosmjölk går även bra att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar