söndag 24 juni 2012

Recept: Fyllda Paprikahalvor

Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Kan serveras med en kall sallad och en klick crème fraiche (alt. Grekisk/turkisk yoghurt), eller annan kall sås. Du kan variera smaken genom att tex ha Tacokrydda i färsen, hackad färsk koriander, eller svarta kokta bönor. För den som inte gillar paprika kan man göra färsen i en ungsäker form och servera med tidigare nämnda tillbehör.


Ingredienser: till ca 3 portioner
3 paprikor, i valfri färg
2 msk olivolja
1 gul lök
1 klyfta vitlök
400 gram nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs eller qournfärs (vegetariskt)
Kryddor: Salt, svartpeppar, vitpeppar
Soltorkade tomater efter tycke och smak
1 dl Créme Fraiche, (alt Grekisk/Turkisk yoghurt)
Några stänk tabasko eller ett par matskedar chilisås
2 tsk soja
Riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost. Men fungerar med vanlig också.

Så här gör du:


  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj paprikorna noga. Skär de på hälften (på längden). Skör loss kärnorna ur paprikan, skölj igen.
  3. Gnid in paprikorna i olivolja, salt och svartpeppar. Ställ dem sedan på plåt med bakplåtspapper, eller i ugnsform.
  4. Ställ i ugnen tills de är mjuka, ca 25 min.
  5. Gör under tiden paprikafyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
  6. Fräs lök, vitlök, färs, med kryddor i några minuter i en stekpanna med höga kanter.
  7. Tillsätt soltorkade tomater, soja och crème fraiche.
  8. Smaka av med tabasco eller chilisås, salt och vitpeppar.
  9. Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran.
  10. Fördela en hög med ost på varje paprika och kör dem några minuter i ugnen- gärna under grill- så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
Klart att servera!


// Jeanette Mattsson @ Jeanettes Viktresa

2 kommentarer: