Paprikor
fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Kan serveras med en
kall sallad och en klick crème fraiche (alt. Grekisk/turkisk yoghurt), eller
annan kall sås. Du kan variera smaken genom att tex ha Tacokrydda i färsen, hackad
färsk koriander, eller svarta kokta bönor. För den som inte gillar paprika kan
man göra färsen i en ungsäker form och servera med tidigare nämnda tillbehör.
Ingredienser: till ca 3 portioner
3 paprikor, i valfri färg
2 msk olivolja
1 gul lök
1 klyfta vitlök
400 gram nötfärs, fläskfärs, lammfärs, kycklingfärs eller qournfärs (vegetariskt)
Kryddor: Salt, svartpeppar, vitpeppar
Soltorkade tomater efter tycke och smak
1 dl Créme Fraiche, (alt Grekisk/Turkisk yoghurt)
Några stänk tabasko eller ett par matskedar chilisås
2 tsk soja
Riven ost, gärna lagrad typ greve, mozzarella eller gratängost. Men fungerar med vanlig också.
Så här gör du:
// Jeanette Mattsson @ Jeanettes Viktresa
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skölj paprikorna noga. Skär de på hälften (på längden). Skör loss kärnorna ur paprikan, skölj igen.
- Gnid in paprikorna i olivolja, salt och svartpeppar. Ställ dem sedan på plåt med bakplåtspapper, eller i ugnsform.
- Ställ i ugnen tills de är mjuka, ca 25 min.
- Gör under tiden paprikafyllningen: Hacka lök och vitlök fint.
- Fräs lök, vitlök, färs, med kryddor i några minuter i en stekpanna med höga kanter.
- Tillsätt soltorkade tomater, soja och crème fraiche.
- Smaka av med tabasco eller chilisås, salt och vitpeppar.
- Ta ut paprikorna och fyll dem med färsröran.
- Fördela en hög med ost på varje paprika och kör dem några minuter i ugnen- gärna under grill- så att de får fin färg och de fyllda paprikorna blir gratinerade.
Klart att servera!
// Jeanette Mattsson @ Jeanettes Viktresa
låter nice. testas ikväll!
SvaraRaderaGör det! De är supergoda :)
Radera