torsdag 18 april 2013

Rättikagratäng






4 port:
500g rättika (ca 2 st)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
100g fårost (tex. feta)
havssalt och nymald vitpeppar
3 dl grädde

Skala rättikan och skör den i halvcentimeters tjocka skivor.
Koka rättikan i lättsaltat vatten ca 15 min.
Skiva under tiden löken och vitlöken fint och smörj en ugnssäker form.
Häll av vattnet från rättikan och lägg ett lager rättika i formen.
Krydda med salt och peppar och strö över lök och vitlök.
Smula över fårosten (som ger en krämigare gratäng).
Täck med ett lager rättika, krydda med salt och peppar igen.
Slå över grädden.
Grädda på 175 grader i ca 45 minuter, känn efter om rättikan är lagom mjuk.

__________________________________

Denna gratäng tyckte jag var supergod. Smakade nästan som potatisgratäng och fetaosten gjorde att den blev extra krämig och smakrik.
Jag serverade med fläsksnitzel, sallad blandad med olivolja, salt och peppar,
och Erik Lallerstedt färdiga bearnaisesås.

_______________________________________

Näringssammansättning för 1 portion:
Energi: 310 kcal
Protein: 6 gram
Fett: 28 gram
Kolhydrater: 6 gram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar