Denna tårta är inspererad från ett recept på marängtårta ur kokboken
Bakglädje med LCHF - Annika Rogneby.
Tårtan:
2 marängbottnar (se nedan)
Vaniljkräm (se nedan)
Sockerfri hallonsylt (tex ÖNOS)
3 dl grädde
Färska bär (tex, hallon, blåbär och jordgubbar).
Ta den ena marängbotten och bre över hallonsylt och sedan vaniljkrämen. Lägg sedan på den andra marängbotten och täck tårtan med vispad grädde.
Dekorera med tex spritslad grädde och olika bär.
Marängbottnar 2 st runda:
4 st äggvitor (spara gulorna för vailjkrämen)
3 droppar ättikasprit
3 msk sukrin
Olja till bakplåtspappret
Gör så här:
Tag ett bakplåtspapper och rita ut 2 stora cirklar, så stora du önskar ha bottnarna.
Olja sedan pappret.
Vispa vitorna med ättikaspriten till ett hårt skum.
Rör i sötningsmedel och lägg upp smeten på oljat bakplåtspapper. Tyck ut smeten så att den är lika stor som de cirklar du målat.
Grädda på 100 - 125 grader i ca 60-70 minuter.
När du tar ut dem kan de kännas lite svampiga, men de stelnar snart.
Vaniljkräm:
4 st ägg gulor
3 msk sukrin
1 dl grädde
0,5 tsk vaniljpulver
125 gram smör
Gör så här:
Lägg gulorna, sukrin, grädde och vanilj i en kastrull och låt koka upp.
Lägg sedan i smöret och rör om tills smöret smällt, annars vill smöret gärna separera sig från krämen.
Ställ sedan i kylskåp. Rör om lite då och då när det svalnar så att smöret inte skiljer sig från krämen.
Klart efter ca 30-40 minuter.
Ser och låter super gott! Har annars hört att det inte ska gå att göra maräng utan socker. Att den blir brun och fel konsistens. Men det här verkar ju ha gått bra. Ska testas vid tillfälle, saknar nämligen Pavlova tårta. Tack för receptet:)
SvaraRaderaToppenbra recept alla gilla den även fast alla inte äter lchf i vanliga fall. Bottnen blev lite ljusbrun/gulakig men vad gör det man ser det inte när den är garnerad.
SvaraRadera